Anaalklieren bij je hond: dit moet je wetenJe wilt natuurlijk dat je harige vriend zo gezond en gelukkig mogelijk is. Zo kies je de beste voeding en breng je je hond naar de dierenarts wanneer je vermoed dat er iets aan de hand is. Maar om goed te kunnen beoordelen of er iets met je hond aan de hand is, is het belangrijk dat je je hond zo goed mogelijk kent. Het is dan ook erg belangrijk dat je weet hoe je hond zich normaal gedraagt, zodat je kunt ingrijpen als er iets in zijn of haar gedrag verandert. Het is daarnaast ook belangrijk om iets over het lichaam van uw hond te weten. Daarom vertellen we je in dit blog graag meer over de anaalklieren hond.
AnaalklierenDe anaalklieren zijn twee zakjes die zich in de anale sluitspier bevinden. Deze zakjes bevatten een vloeistof of pasta met een sterke geur. Deze vloeistof had een functie bij territoriale afbakening bij de voorouders van honden. Als deze anaalklieren niet regelmatig worden geleegd, kunnen ze overvol raken. Maar maak je geen zorgen, dit gebeurt meestal automatisch. Het kan echter zijn dat uw hond wat losse ontlasting heeft, waardoor de anaalklieren niet goed kunnen worden geleegd.
Zo herken je anaalklierproblemenEr zijn veel soorten anaalklierproblemen. Uw hond kan bijvoorbeeld last hebben van overvulde anaalklieren, een ontsteking van de anaalklier of overmatig gevulde anaalzakken. Wanneer jouw hond last heeft van overvulde anaalklieren, zal hij anale jeuk ervaren. Dit heeft als gevolg dat honden gaan sleeen of in de anus bijten. Wanneer uw hond last heeft van een gescheurde anaalklier, is dit te herkennen aan een open wond onder de anus.
Komen de klachten vaker terug?Als uw hond regelmatig last heeft van anaalklierproblemen, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak te identificeren en te behandelen. Bij te zachte ontlasting is het vaak mogelijk dat uw hond geholpen is met het eten van vezelrijk voedsel van hoge kwaliteit. Antibiotische zalven kunnen ook erg helpen. Wanneer dit allemaal niet mag baten, zullen de anaalklieren van de hond mogelijk operatief worden verwijderd, zodat de hond voor altijd verlost is van zijn klachten. |
