HN  web solutions
Image default
Aanbiedingen

Loopfietsen, kinderstoeltjes en meer: de beste fiets-tips van Beschuit met muisjes

Rijden op een motor. Ze zeggen dat je het nooit vergeet, maar hoe leren we het in de eerste plaats? De meesten van ons hebben leren fietsen met zijwieltjes, ook wel stabilisatoren genoemd. Evenwicht is echter een belangrijke vaardigheid bij het fietsen en stabilisatoren zijn niet bevorderlijk voor de evenwichtsontwikkeling van kleintjes.

 

Loopfietsen zijn een leuke manier voor kinderen vanaf 18 maanden tot zes jaar om hun evenwicht, coördinatie en motorische vaardigheden te ontwikkelen. In dit artikel behandelen we alles wat je moet weten over een loopfiets.

 

Wat is een loopfiets?

In zijn eenvoudigste vorm is een loopfiets een fiets waarvan de aandrijving is verwijderd (d.w.z. pedalen, cranks, ketting, kettingblad en tandwiel, allemaal verdwenen). Nu de complicatie van het trappen is weggenomen, kunnen kinderen lopen, steppen en rennen met de fiets in plaats van te trappen. Van cruciaal belang voor kinderen die leren fietsen, is dat loopfietsen geen stabilisatoren hebben – in plaats daarvan zijn ze gericht op het ontwikkelen van het evenwicht en het vertrouwen van het kind door hen in staat te stellen beide voeten op de grond te houden terwijl ze deze essentiële vaardigheid ontwikkelen. 

 

De traditionele manier om te leren rijden op fietsen met zijwieltjes ontwikkelt eerst de trapvaardigheid van het kind, om pas later de evenwichtsvaardigheid te introduceren. Balance bikes draaien die aanpak om, door eerst het evenwicht te ontwikkelen en pas later het trappen. Mijn ervaring is dat kinderen de progressie op een loopfiets intuïtiever vinden dan wanneer ze zich proberen aan te passen aan een gewone loopfiets met zijwieltjes. Het zelfvertrouwen van een kind groeit ook naarmate het vordert op een loopfiets, waardoor een ander belangrijk onderdeel wordt opgebouwd voor wanneer het tijd is om zonder hulp op de pedalen te stappen.

 

Ik heb voor Sustrans gewerkt als een Active School Travel officer, en ik heb talloze schoolsessies geleid waarbij de stabilisatoren werden weggegooid, en nu hebben we zelf een kleine deugniet in huis, dus ik heb genoeg ervaring met loopfietsen. Beginnend met een loopfiets (of aangepaste trapfiets – meer hierover later), en eerst gericht op het ontwikkelen van het evenwicht van een kind, zagen we succespercentages van 80-90% met een enkele 45 minuten durende sessie op scholen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik nu een fervent voorstander ben van de loopfiets.

 

Hier zijn enkele van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een loopfiets voor uw kleintje.

Voordelen van loopfietsen

Met minimale onderdelen en kleinere wielen zijn loopfietsen meestal lager, lichter en wendbaarder dan gewone loopfietsen. Deze combinatie helpt kinderen zich comfortabel te voelen met de fiets, de fiets te bewegen en te besturen, en die zo belangrijke vaardigheden te ontwikkelen. Met een loopfiets kan een kind beginnen met gewoon op de fiets te stappen, en dan overgaan op snellere passen, steppen en glijden naarmate het meer vertrouwen krijgt en beter wordt. 

 

Naarmate het kind meer zelfvertrouwen krijgt en zijn evenwicht verbetert, zal het vanzelf sneller gaan en meer ontdekken. Dit is goed voor hun zelfvertrouwen en conditie. Zonder de beperking van stabilisatoren kan het kind ook zijn vaardigheid in bochten ontwikkelen, door te leren leunen en zijn gewicht te verplaatsen als de fiets onder hem beweegt.

 

Loopfiets koopgids 2022 

U heeft besloten een loopfiets aan te schaffen, maar welke fiets is geschikt voor uw kind? Zoals bij elke aankoop, spelen veel factoren een rol bij de keuze van de juiste fiets. We hebben onze checklist voor de loopfietskoper hieronder opgesomd in de volgorde van belangrijkheid die wij aanbevelen. 

 

Leeftijd

Veel sites en fabrikanten zullen leeftijd varieert van 18 maanden tot ergens tussen de vier tot zes jaar als geschikte loopfiets leeftijden. Zodra een kind kan lopen, kunnen ze beginnen met een loopfiets, in eerste instantie gewoon wennen en comfortabel met de fiets. Echter, hoeveel gebruik een loopfiets zal zien hangt grotendeels af van de leeftijd van het kind en hoeveel kinderen zou kunnen gebruik maken van de fiets. 

 

Terwijl een loopfiets geschikt is voor de meeste kinderen die leren fietsen, kan een aangepaste loopfiets op langere termijn een geschiktere optie zijn voor oudere kinderen. Vanaf de leeftijd van vijf jaar zal een loopfiets waarschijnlijk slechts een zeer korte rol spelen in het proces om te leren fietsen met een gewone fiets.

 

Ik heb talloze kinderen in deze leeftijdsgroep zien evolueren van een kind dat nog niet kon fietsen tot een kind dat zonder hulp en vol vertrouwen kon fietsen in slechts 45 minuten. Indien beschikbaar, kunnen loopfietsen hier nog steeds een fantastische rol spelen, maar de aankoop van een loopfiets speciaal voor kinderen in deze leeftijdsgroep is misschien niet de meest efficiënte optie. Overweeg in plaats daarvan een gewone loopfiets, waarbij u het geld dat u bespaart op een loopfiets misschien kunt besteden aan een lichtere loopfiets. Door de pedalen te verwijderen en het zadel te laten vallen, wordt deze gewone fiets omgevormd tot een loopfiets om te helpen bij de eerste fase van vertrouwen en ontwikkeling van vaardigheden om te leren fietsen.

Maat

De bandenmaat is de meest gebruikte metriek om de maat van traditionele kinderfietsen aan te duiden. Hoewel de meeste merken de wielmaat voor loopfietsen vermelden, is de zadelhoogte even belangrijk.

 

Een goede eerste stap bij het kiezen van de juiste loopfiets is het meten van de binnenbeenlengte van het kind met schoenen aan, staand op een vlakke ondergrond. Vergelijk deze binnenbeenlengte met de minimale en maximale zadelhoogte voor een bepaalde loopfiets. Als de binnenbeenlengte kleiner is dan de minimaal aangegeven zadelhoogte, is deze fiets op dit moment te groot voor uw kind. Ook als de maximale zadelhoogte kleiner is dan de binnenbeenlengte van het kind, kan die fiets te klein zijn, hoewel dit een iets minder groot probleem is. Een fiets die te groot of te klein is, kan leiden tot een negatieve ervaring voor het kind.

Prijs

Zoals bij elke aankoop, zal de prijs een belangrijke factor zijn. De prijs van een loopfiets kan variëren van € 30 tot maar liefst € 1.000. Gelukkig zullen de meeste loopfietsen aan de lage kant van deze prijsklasse vallen. Bepaal je prijsklasse op basis van wat betaalbaar is voor jou en de waarschijnlijke gebruiksduur van de fiets.

 

Goedkoper geprijsde fietsen kunnen soms net zo leuk zijn voor het kind en zelfs een lager gewicht hebben, maar missen de duurzaamheid of het onderhoudsgemak van duurdere fietsen.

Toch liever een fietsstoeltje bij jou op de fiets? Dat kan ook!

Hoe kiest u het beste fietsstoeltje voor uw baby of kind?

Het kiezen van het beste fietsstoeltje voor je baby, peuter of opgroeiend kind kan heel snel ingewikkeld worden. Niet alleen moet je een comfortabel zitje voor je kind kiezen, maar je moet ook een zitje kiezen dat op je fiets past. Met duizenden fietsen op de markt, kan dat een lastige kwestie zijn! We gaan hier uitgebreid op in in in ons artikel fietsstoeltjes voor op de fiets: Hoe te kiezen en raden je ten zeerste aan om dat te lezen voor je tot aankoop overgaat!

 

Stijlen voor de bevestiging van fietsstoeltjes

Voordat u in onze lijst duikt, moet u zich bewust zijn van de drie verschillende montagestijlen van fietsstoeltjes voor de fiets.

 

  • Achterframe – Wordt aan de achterkant op het frame van de fiets bevestigd. Ze bieden de beste vering en verstelbaarheid, maar kunnen op sommige fietsen moeilijker te monteren zijn.

  • Achterrek – Wordt gemonteerd op een bagagedrager aan de achterkant van een fiets. Veel van deze zadels hebben niet de geweldige vering van achterframezadels, maar ze zijn het beste als je al een bagagedrager gebruikt, fietstassen wilt gebruiken of als het frame van je fiets niet geschikt is voor een op het frame gemonteerd zadel.

  • Voorframe – Wordt gemonteerd aan de voorkant van de fiets in de buurt van het stuur.  Ze zijn altijd kleiner dan achterzitjes en het meest geschikt voor baby’s en kleine peuters van 9 maanden tot 2 jaar. Veel fietsers verkiezen voorzitjes omdat het gemakkelijker is om je baby voor je te houden.

 

Wij raden aan om een fietsstoeltje achterop de hebben. 

Fietsstoeltje achterop: de beste keuze

Hieronder vind je de meestgestelde vragen over kinderstoeltjes voor achterop. 

 

Wat is de jongste leeftijd waarop een kind een fietsstoeltje mag gebruiken?

Voordat je een fietsstoeltje gebruikt, is het heel belangrijk dat je kind zelfstandig kan zitten en zijn hoofd gedurende de hele reis rechtop kan houden. Veel kinderen van 12 maanden zijn hiertoe in staat, maar elk kind is anders en als je twijfelt, raadpleeg dan je consultatiebureau of huisarts voordat je op pad gaat. Hoe jonger uw kind, hoe meer ondersteuning het nodig heeft, dus u moet ook de minimumleeftijd van het stoeltje dat u koopt controleren.

 

Is mijn kind te oud voor een fietsstoeltje achterop? 

Omdat elk kind anders is, is er geen harde en snelle regel voor wanneer je kind uit het zitje groeit.  Het maximale gewicht voor elk fietsstoeltje verschilt, dus kijk op de website van de fabrikant.  Sommige stoeltjes hebben een maximumgewicht van 18 kg, andere 22 kg en sommige kunnen geschikt zijn voor oudere kinderen. 

 

Elk kind is echter anders en de limieten verschillen per model fietsstoeltje. Controleer dus goed of het stoeltje geschikt is voor uw kind naarmate het groeit. In de praktijk is het waarschijnlijk dat uw kind het fietsstoeltje ontgroeit voordat het de gewichtslimiet bereikt. Een goede indicator is wanneer je voelt dat zijn voeten tegen je benen stoten als je trapt. Je weet ook of je kind te zwaar wordt, want je zult moeite hebben om te fietsen met hem in het zitje!   

 

Hun toenemende gewicht kan ook de stabiliteit van de fiets beïnvloeden en het moeilijker maken om ze in en uit het stoeltje te krijgen. Sommige kinderen zullen ook onrustig worden in een achterzitje en een actievere rol opeisen. Het kan dus tijd worden om na te denken over manieren om hun eigen fiets achter je aan te trekken, of over een upgrade naar een aanhangfiets of bakfiets. 

 

Voor oudere kinderen die niet hetzelfde niveau van bescherming of ondersteuning nodig hebben, is het de moeite waard om een junior achterzitje te overwegen.  Deze zijn erg populair in landen als Nederland en Denemarken, en stellen je in staat je kind te blijven vervoeren als het een kinderzitje achteraan ontgroeit.  

 

Voordelen van het gebruik van achterzitjes

Er zijn een aantal redenen waarom achterzitjes zo populair zijn – dit zijn er maar een paar: 

 

  • Een basismodel kun je kopen voor ongeveer €40, dus fietsstoeltjes zijn een relatief goedkope manier om met je kleintje te gaan fietsen

  • Doordat je kind of peuter hoog achter op de fiets zit, kan hij of zij veel meer zien dan wanneer hij of zij in een kinderwagen zit

  • Peuters en kleuters vinden het fijn om zich groot genoeg te voelen om met je mee te fietsen

  • De duurdere modellen van fietsstoeltjes achterop zijn zeer comfortabel, en het kan goed zijn dat je een slaper aan boord hebt als je er tijdens dutjes op uit trekt

  • Omdat een achterzitje lichter is in vergelijking met een aanhangfiets of bakfiets, vergt het minder fysieke inspanning, waardoor het ideaal is als je net begint met fietsen of als je je conditie weer op peil wilt brengen na je zwangerschap.

  • Een fietsstoeltje achteraan is ook gemakkelijker te manoeuvreren dan een fietskar of bakfiets, wat het overwegen waard is als je fietst in gebieden met veel geparkeerde auto’s of op fietspaden met drempels om voorbij te geraken

  • Omdat zo veel kleiner op te slaan dan een aanhangwagen of bakfiets, een kinderfietszitje kan de enige optie om te fietsen met uw kind op deze leeftijd als uw opslagruimte beperkt is

  • Een aantal high-end achterzitjes voor kinderfietsen maken gebruik van een Blackburn bagagedrager voor bevestiging op de fiets. Dit is een standaardtype bagagedrager voor fietstassen, dus ideaal als u denkt dat u in de toekomst fietstassen nodig zult hebben.

  • Als je geen spatborden op je fiets hebt gemonteerd, krijg je bij nat weer een doorweekte onderkant. Met een gemonteerd zadel behoort dit tot het verleden, omdat het zadel het water opvangt!