HN  web solutions
Image default
Dienstverlening

Scheiding En Kinderen In De Moderne Wereld

Vandaag de dag is het huwelijk niet langer een instituut. Koppels die besluiten om te trouwen kunnen soms hun relatie voor decennia standhouden. Ze kunnen een stabiel thuis voor kinderen maken. De kinderen zijn emotioneel zeker in de wetenschap dat hun ouders elkaar liefhebben en respecteren. Ze hebben goede rolmodellen en voorbeelden in hun ouders. Ze leren van hun ouders hoe ze anderen kunnen liefhebben en verzorgen, en leren de kwaliteiten van geduld, vergiffenis, tolerantie, trouw, en eerlijkheid.

Maar in deze modern wereld wordt dit meer en meer de uitzondering dan de regel. Huwelijken vallen soms slechts dagen nadat ze gesloten worden uit elkaar, wanneer het waas van lust en alcohol opgehelderd is. Wanneer er kinderen bij betrokken zijn, is er schade op grote schaal.
Bezoek de website van De Psycholoog voor meer informatie over kinderen en echtscheiding. 

Wanneer de kinderen heel jong zijn wanneer de scheiding afgerond is, kan de schade beperkt worden. Er moet er voor worden gezorgd dat ze niet meer als noodzakelijk naar de rechtbank mee moeten. Ze moeten ook beschermd worden tegen scenes van geweld, woede, of verdriet tussen de koppel. Beelden van gillende ouders die lichamelijk gewelddadig worden zullen een blijvende impressie achterlaten op zelfs een hele jonge geest.

In het geval van oudere kinderen, is de schade moeilijk te controleren. De nadelen van een scheiding zijn voor kinderen rijkelijk. Er is een gevoel dat ze constant ontworteld worden, omdat ze meestal hun tijd moeten verdelen tussen de huizen van beide ouders. Ze moeten soms vreemde mensen in hun leven accepteren wanneer één of beide ouders besluiten om met iemand samen te wonen of te trouwen.

Dit brengt ook nog eens een extra complicatie van half broers en zussen. Deze kinderen moeten dan leren om de aandacht en aanwezigheid van slechts één ouder tegelijk te hebben. Ze leren al snel om de ouders tegen elkaar op te zetten en de schuldgevoelens van de ouders uit te buiten. Problemen met discipline, zakgeld, kleding, etc. worden als snel een circusvoorstelling. Een gevoelig kind kan zichzelf de schuld geven van het opbreken van zijn familie. Dit kan tot ernstige emotionele en psychologische veranderen in zijn persoonlijkheid ontwikkelen.

Kinderen met gescheiden ouders hebben geen rolmodellen. Ze worden cynisch over de liefde en het huwelijk, en heel zelfzuchtig in hun houding. Zelfs later in het leven, wanneer ze in goede en vervullende relaties zijn, hebben ze altijd de mogelijkheid van scheiding in hun achterhoofd. Wanneer er dan problemen opduiken, beëindigen de meeste de relatie.

De Psycholoog – Familie- en relatietherapie in Nijmegen 

https://www.depsycholoog.nl/nijmegen/