Hnwebsolutions

Tips voor het gebruiken van een houtversnipperaar

Heb jij je tuin flink onder handen genomen en je hebt een hele boel tuinafval? Dan kan je het beste gebruik maken van een houtversnipperaar. Een versnipperaar wordt ook wel een hakselaar genoemd, deze machines worden vooral gebruikt in de landbouwsector. Maar wordt ook steeds meer voor thuis gebruikt. Je kan hiermee snel en gemakkelijk van je afval afkomen, maar je kan natuurlijk ook alle versnipperde tuinafval gebruiken als decoratie. Bijvoorbeeld houtsnippers in je voortuin. Wij geven je hieronder wat belangrijke tips en veiligheidsinstructies.

Veiligheidsinstructies

Houtversnipperaars werken met zeer scherpe messen of walsen. We willen niet dat je gewond raakt, daarom hebben wij een aantal veiligheidsinstructies voor je op een rijtje gezet.

  • De versnipperaar moet altijd op een stabiele plek staan. Zorg ervoor dat de versnipperaar op een rechte en harde ondergrond staat.
  • In principe dien je beschermende kleding te dragen. Zorg er dus voor dat je handschoenen, een helm, een veiligheidsbril en gehoorbescherming draagt.
  • Houd kinderen altijd uit de buurt van de hakselaar.
  • Bij een versnipperaar moet de trechter hoog en/of smal zijn, zodat je arm niet in de buurt van de messen kan komen.
  • Let erop dat na het stoppen van de versnipperaar de messen ook direct moeten stoppen.
  • Zorg ervoor dat je voor het gebruiken van de machine de gebruiksaanwijzing leest. Zo kom je niet voor onnodige verrassingen te staan.

Het onderhoud van de versnipperaar

Je moet enige tijd besteden aan het onderhouden van je versnipperaar. Door dit te doen kan je veel langer van je tuinhakselaar genieten. Zorg er dus voor dat je jouw versnipperaar regelmatig door een vakman laat nakijken. De vakman kan ook zien of het al nodig is om je messen te vervangen. Wij raden je ook aan om de messen regelmatig met olie of onderhoudsspray te behandelen. Maak de vuile versnipperaar nooit nat met water, hierdoor kan het snijwerk roesten. Bekijk altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant wat zij beschrijven aan onderhoud. Hierin staat ook beschreven wanneer je welke onderhoudswerkzaamheden je moet uitvoeren. En heel belangrijk, wanneer je jezelf niet aan de machine toevertrouwd, schakel dat altijd een vakman in. Een vakman heeft veel meer kennis over zulke apparaten. Door deze tips kan jij zo lang mogelijk genieten van je eigen houtversnipperaar.

https://www.donatvanderhorst.nl