HN  web solutions
Image default
Marketing

Wat is een footer en hoe werkt het precies?

Als je ooit een website hebt bezocht, heb je vast wel eens een footer gezien. Dit is het gedeelte onderaan de website waar vaak informatie, links en contactgegevens te vinden zijn. Maar weet je wat de functie van een footer is en waarom het belangrijk is om hierin te investeren? In deze blog zullen we daar dieper op ingaan en antwoorden geven op veelgestelde vragen over de footer.

De betekenis van Footer

Laten we eerst beginnen met de betekenis van een footer. Een footer is het gedeelte onderaan een website of webpagina dat vaak informatie bevat die toegankelijk is vanaf elke pagina van de website. Het is een belangrijk onderdeel van de website omdat het de gebruikers een extra manier biedt om zich te oriënteren en door de website te navigeren. Omdat deze informatie onderaan de pagina staat, zijn gebruikers in staat om snel naar beneden te scrollen en deze informatie te bekijken.

De drie pijlers van een Footer

Een footer kan worden opgebouwd uit verschillende elementen, maar in de basis bestaat een footer uit drie pijlers:

1. Navigatie – Dit kan varieren van een volledige sitemap tot een paar links. Het biedt in elk geval een overzicht van de belangrijkste pagina’s en informatie op de website.

2. Contactgegevens – Het is belangrijk om de contactgegevens van een bedrijf gemakkelijk toegankelijk te maken voor websitebezoekers. Denk hierbij aan een telefoonnummer, e-mailadres en adres.

3. Copyright informatie – Dit bevat informatie over het auteursrecht van de website en de eigenaren ervan.

Waarom je volgens ons hierin moet investeren

Een goed ontworpen footer is niet alleen belangrijk voor de gebruikerservaring van de bezoekers van de website, maar kan ook bijdragen aan de vindbaarheid in zoekmachines. Het kan een extra kans bieden om belangrijke zoekwoorden te gebruiken en linkjes naar andere relevante pagina’s op de website te plaatsen. Bovendien kan het tonen van belangrijke informatie in de footer ook bijdragen aan de betrouwbaarheid van de website.

In het kort

Een footer is een belangrijk onderdeel van een website waarin informatie, links en contactgegevens worden weergegeven. Het biedt gebruikers een extra manier om de website te navigeren en kan bijdragen aan de vindbaarheid in zoekmachines. Het bestaat doorgaans uit drie pijlers, namelijk navigatie, contactgegevens en copyright informatie.

Veelgestelde vragen over Footer

1. Moet ik een footer gebruiken op mijn website?

Ja, het is aanbevolen om een footer te gebruiken om belangrijke informatie toegankelijk te maken voor je gebruikers.

2. Kan ik elke informatie in mijn footer plaatsen?

Het is aanbevolen om alleen de belangrijkste informatie in de footer te plaatsen, zoals navigatie, contactgegevens en copyright informatie.

3. Wanneer moet ik mijn footer bijwerken?

De footer moet regelmatig worden bijgewerkt om de informatie actueel te houden, zoals bij het veranderen van de contactgegevens of het bijwerken van de sitemap.

Conclusie:

Een goed ontworpen footer kan bijdragen aan de gebruikerservaring en vindbaarheid van een website. Door de belangrijkste informatie toegankelijk te maken onderaan de website, creëer je een extra manier voor gebruikers om zich te oriënteren en te navigeren door de website. Investeer in de footer van jouw website en maak het verschil!