HN  web solutions
Image default
Bedrijven

Zo scheidt je op een milieuvriendelijke manier je apparaten

Hoewel we in Nederland al goed op weg zijn wat betreft afvalscheiding kan het altijd beter. De helft van ons afval wordt nu al gescheiden ingeleverd. Als het gaat over huishoudelijk oud papier en glas, dan wordt al zo’n 75% goed ingeleverd. Door het scheiden van afval en daarmee ook apparaten zoals het witgoed uit Landgraaf, wordt bespaard op primaire grondstoffen. Dit betekent onder andere dat er minder aardolie gewonnen hoeft te worden en dat er minder bomen gepakt hoeven te worden. De kwaliteit is namelijk vaak net zo goed als er goed afval wordt ingezameld en gesorteerd. Dat is ook zo bij apparaten zoals wasmachines, drogers, koelkasten en televisies. In dit artikel leggen we uit op welke manier je dit type apparaten scheidt, maar daarnaast leggen we uit hoe je andere zaken moet scheiden.

Kleine apparaten

Onder kleine apparaten vallen bijvoorbeeld smartphones, scheerapparaten en een elektrische tandenborstel. Deze kun je vaak nog kwijt in bakken bij winkels en bouwmarkten. Als je niet precies weet bij welke winkels dit is, dan kun je dit opzoeken. Dit valt niet onder witgoed uit Landgraaf bijvoorbeeld, dus dan zul je het in de meeste gevallen zelf moeten wegbrengen. Is de smartphone niet stuk en doet hij het nog goed, dan kun je deze bijvoorbeeld verkopen via Marktplaats. Hierdoor krijgt deze een nieuw leven en ben je daarmee goed bezig voor het milieu.

Grote apparaten

Heb je bijvoorbeeld een wasmachine, droger of koelkast die oud of kapot is? Deze kun je gratis inleveren bij de winkel waar je een nieuw apparaat koopt. Dit is ook wel bekend onder de naam de oud-voor-nieuw-regeling. Het apparaat wordt dan op een milieuvriendelijke manier verwerkt, waarbij bijvoorbeeld onderdelen worden gesmolten en worden gebruikt voor nieuw materiaal. Hierdoor krijgt het witgoed uit Landgraaf een nieuw leven. Hoe mooi is dat!

Lege batterijen

Een ander bekend inleversysteem is het inleveren van batterijen. Het is belangrijk om deze in te leveren, omdat de materialen die hierin zitten goed hergebruikt kunnen worden. Zo kan 95% van de nikkel, kobalt en koper teruggewonnen worden. Daarbij zijn sommige stoffen in batterijen gevaarlijk als ze in de natuur terecht komen, lever ze dus altijd in. Ook knoopcellen, een batterij voor een gehoorapparaat, mag in deze inzamelbak.

https://mentenmetaal.nl/oud-ijzer-landgraaf/