HN  web solutions
Image default
Woning en Tuin

De uitstraling van een deurklink

Naast een bruikbare functie heeft de deurklink van je deur ook een zichtbare functie – de deurklink bepaalt namelijk grotendeels de uitstraling van je deur. De bruikbare functie van de deurklink zit hem in het openen en sluiten van je deur.

Bij de keuze van een deurklink zul je er dus niet alleen op moeten letten of deze goed zijn werk doet, maar ook hoe deze deurklink het uiterlijk van je deur beïnvloedt. Zo zul je bijvoorbeeld de keuze moeten maken tussen een deurknop of een deurkruk.

Een schild of rozet

Deurklinken zijn altijd bevestigd bovenop een schild of een rozet, dit wordt ook wel het deurbeslag genoemd. Dit deurbeslag omringd je deurklink. Het schild is vrij groot en rechthoekig, eventueel met ronde of anders gevormde hoeken.

Een rozet ziet er heel anders uit, deze is namelijk een stuk kleiner en heeft een ronde of vierkante vorm. Wanneer je een deur met slot hebt, zitten er – in het geval van een rozet – twee rondjes of vierkantjes op je deur. Maak de keuze vanuit je smaak.

Het materiaal van je deurklink en –beslag

Naast de vorm en de stijl van je deurklink en je deurbeslag, bepaalt ook het materiaal van deze onderdelen het totale uiterlijk van je deur. Een landelijk interieur vraagt bijvoorbeeld om het gebruik van messing.

Bij een retro interieurstijl worden vaak de materialen nikkel en ebbenhout toegepast. Binnen een modern interieur worden er meestal deurbeslagen en deurklinken van RVS op de deuren geïnstalleerd.