HN  web solutions
Image default
Banen en opleidingen

Het beroep procesoperator

Als je als procesoperator wilt gaan werken in de procesindustrie kan je veel verdienen. Het achterhalen van salarissen en hoeveel je ongeveer gaat verdienen is lastig. In veel vacatures worden er salarissen weergegeven, maar deze zijn vaak een brede range. Er zijn namelijk verschillende aspecten de invloed hebben op het salaris van een procesoperator. Afhankelijk van je niveau, opleiding en taak verdien je namelijk gemiddeld tussen de €2200 en €3800 bruto per maand. In dit artikel leggen wij de verschillende factoren uit en hoe hoog je het salaris als procesoperator ongeveer kan verwachten. 

Het salaris van een procesoperator

Het procesoperator salaris is afhankelijk van een aantal factoren. Het is mogelijk om per niveau een duidelijke indicatie te geven van het salaris. Het werken in de ploegendienst en de branche waarin je werkt is ook erg van invloed. Als procesoperator A (VAPRO A niveau) controleer je productieprocessen en grijp je in waar het nodig is. Dit niveau verdient gemiddeld €2000 tot €2600 bruto per maand. Dit bedrag is exclusief eventuele toeslagen, vakantiegeld en een 13e maand. 

Als procesoperator B ben je bezig met het controleren en sturen van chemische- of mechanische productieprocessen. Vergelijkbaar met VAPRO B niveau hou je overzicht op geautomatiseerde processen en zie je toe over veilig werken en geef je punten van verbetering in het proces aan. Deze baan heeft meer verantwoordelijkheid, en dus gemiddeld ook een hoger salaris. Dit salaris bedraagt tussen de €2200 en €2900 bruto per maand. Dit is ook weer exclusief toeslagen, vakantiegeld en een 13e maand. 

Als procesoperator C heb je het hoogste salaris. Deze baan is vergelijkbaar met VAPRO C niveau. Je werkt vanuit een controlekamer waar je het hele productieproces overziet en ervoor zorgt dat deze goed verloopt. Hierbij geef je ook leiding aan een team van procesoperators en zorg je ervoor dat deze veilig werken in de fabriek. Een procesoperator C heeft erg veel verantwoordelijkheid en heeft ook nodige ervaring nodig. Dit salaris ligt tussen de €2500 en €3600 bruto, exclusief toeslagen, een 13e maand en vakantiegeld. 

Het werken als procesoperator in de procesindustrie

Omdat de meeste bedrijven in de procesindustrie 24 uur per dag, 7 dagen in de week actief zijn moeten er altijd procesoperators actief zijn in het bedrijf om deze processen te controleren. Daarom werken procesoperators vaak in de vijfploegendienst. Tijdens dit rooster werk je gemiddeld 33.6 uur per week, variërend qua tijden. Soms werk je namelijk in de ochtenddienst, soms in de nachtdienst en soms in de middag. In de vijfploegendienst krijg je gemiddeld 30% toeslag bovenop je loon. Je kan veel geld verdienen in de procesindustrie. Op de website van Synsel kan je vacatures vinden voor de leukste banen. Bekijk meer informatie over het bedrijf Synsel.https://synsel.nl/