HN  web solutions
Image default
Toerisme

Het kort over Antwerpen

10 bezienswaardigheden antwerpen

Het veelzijdige Antwerpen is niet alleen de grootste, maar ook een van de meest interessante steden van Vlaanderen. Het staat vol met middeleeuwse gebouwen en moderne musea, trendy winkels, uitgaansbars en sieradenateliers. Dit is de stad van Rubens, Pieter Bruegel en Van Dyck, waar elke steen spreekt over het leven en werk van de meesters. Het is ook de “hoofdstad van de diamanten” – een wereldberoemd centrum voor het slijpen en verkopen ervan. Kortom, Antwerpen heeft iets te verrassen!

Geschiedenis

De eerste nederzettingen van de Franken op het grondgebied van het moderne Antwerpen zijn al sinds de 4e eeuw bekend, maar al eerder woonden op deze plek aan de oevers van de Schelde (Esko). Niemand weet precies wanneer hier precies een volwaardige stad met een fort verscheen. Aangenomen wordt dat dit gebeurde kort voor de 7e eeuw – in ieder geval was er tegen die tijd al een groot dorp, waarvan de inwoners door Saint Amand tot het christendom werden bekeerd.

Franks werd de eerste bewoners van het grondgebied van modern Antwerpen (foto) Franks werd de eerste bewoners van het grondgebied van modern Antwerpen (foto)

Tegen de 15e eeuw was Antwerpen een belangrijk handels- en handelscentrum geworden, werden hier kantoren geopend van bijna alle grote Europese bedrijven en verscheen de eerste financiële beurs in Europa. De rivierhaven, die toegang had tot de Noordzee, ontving tot wel 2.500 schepen tegelijk. Ook de stedelijke bevolking groeide snel, halverwege de 15e eeuw waren dat ongeveer 100.000 mensen.

Alles werd veranderd door de Nederlandse revolutie, toen een deel van de provincies zich verzette tegen de heerschappij van Spanje. De religieuze kwestie deed er ook toe – protestanten waren tegen Spaanse katholieken. Antwerpen was een van de rebellen, en toen de revolutie werd onderdrukt door de troepen van Filips II, was de stad aanzienlijk beperkt in rechten. De bedrijvigheid nam af, de bevolking werd gehalveerd en later werd ook de toegang tot de zee gesloten.

Antwerpen bevroor jarenlang economisch bijna, hoewel het een belangrijk cultureel centrum bleef – in de 17e eeuw werkten de grote meesters Peter Rubens en Antwerpen Van Dyck hier. Maar deze plaatsen werden pas aan het begin van de 19e eeuw volledig nieuw leven ingeblazen met de komst van Napoleon. De keizer maakte van de stad opnieuw een belangrijke haven, en bovendien een van de grootste marinebases.

In 1830 vond de Belgische Revolutie plaats, waardoor Antwerpen aan België afstond. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kende het opnieuw moeilijke tijden, maar aan het begin van de 20e eeuw begon het zich snel te ontwikkelen. Al in de eerste helft van de eeuw vonden hier verschillende grote sportevenementen plaats, waaronder de Olympische Zomerspelen, en werd de eerste wolkenkrabber van Europa gebouwd.

Lokale keuken

De Antwerpse keuken is rijk aan zeevruchten. De Belgen komen hier zelf voor verse oesters, die in bijna elk restaurant te vinden zijn. Ze worden bereid volgens tientallen verschillende recepten: met kruiden, citroen en witte wijn, met groenten en zelfs met bier. De hoofdgerechten zijn viskoekjes, puree soepen en er zijn veel vleesgerechten. Seizoensgroenten zoals asperges, sperziebonen, spruitjes zijn ook erg populair in Antwerpen. Maar over het algemeen houden Belgen meer van vlees en vis.

Nationale producten: 

Belgische kazen – u kunt ze zowel in supermarkten of op markten als in kleine winkeltjes van particuliere kaasmakerijen kopen. Er zijn tientallen variëteiten in Antwerpen, de meest interessante zijn de harde Chimay, de rijke Brugge Oud, Limburger, enz.

Elixird’Anvers likeur – een unieke drank die het handelsmerk van de stad is geworden, werd gecreëerd door de apo*eker François-Xavier Bückelard in het midden van de 19e eeuw. In eerste instantie werd het als m*dicijn gebruikt, maar migreerde daarna naar restaurants en bars als aperitief.

Luikse wafels zijn groot en compact, bedekt met chocolade of stroop, en werden voor het eerst bereid in de 18e eeuw voor de Prins van Luik. Al snel werd het dessert populair en vandaag is het volledig veranderd in straatvoedsel.

Belgische chocolade – Antwerpen is de thuisbasis van enkele van ’s werelds beste chocolaatjes, evenals een groot aantal chocolaatjes. Vooral praline (chocoladefondant) wordt aanbevolen.

Frieten – verrassend genoeg zijn de populaire gebakken aardappelen helemaal niet uitgevonden in de Verenigde Staten, maar in België. En tegenwoordig wordt het in de straten van Antwerpen verkocht in papieren zakken als fastfood.

Een ander nationaal product van België is bier. Lokale pubs hebben veel originele variëteiten met verschillende sterke punten. Het is de moeite waard om een ​​van de kloosterbieren te proberen, zoals Achel of Rochefort. Onder de lichte, alcoholarme soorten, houden velen van de Kriek-kersen-lambiek (3,5%). Van de sterke rassen is bier met de oorspronkelijke naam Delirium Tremers te onderscheiden (maar liefst 8,5% alcohol).

Interessant: het oudste nog in bedrijf zijnde restaurant van Antwerpen draagt ​​de frivole naam De Rooden Hoed of Roodkapje. Het geeft je de mogelijkheid om te eten in het centrum van de stad, omringd door historische bezienswaardigheden en tegenover de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen.

Zo geweldig is Antwerpen, dat de cultuur van België en Nederland combineert (de lokale bevolking spreekt trouwens Nederlands). Dankzij de ontwikkelde spoorverbinding is het van hieruit niet alleen gemakkelijk om naar andere Belgische steden te reizen, maar ook naar Amsterdam of Rotterdam. Ook vlakbij is de Belgische hoofdstad Brussel (op slechts 50 km afstand) en het romantische Gent, vol grachten, dijken en oude gotische kathedralen.

https://www.dergatsjev.be/2020/08/antwerpen-toerisme-activiteiten-meir.html