HN  web solutions
Image default
Onderwijs

Positivisme kun je leren!

Heb jij je altijd al verder willen bekwamen in systemisch werk en/of NLP? De NLP practitioner opleiding en de training systemisch werken zijn van harte aan te bevelen. Bij De eerste verdieping kun je allerlei cursussen volgen waarin die technieken uitgediept worden. Laten we eerst kort toelichten wat systemisch werk precies inhoudt.

De term systemisch verwijst naar de diverse systemen waar we allemaal mee te maken hebben. Ieder van ons groeit op in een bepaald familie- en gezinssysteem. Vervolgens komen we terecht in het systeem van een bepaalde school en werkomgeving. Een relatie betekent weer een nieuw systeem, net als al die vriendschappen die we in de loop van ons leven aangaan. Al die afzonderlijke systemen worden gekenmerkt door bepaalde verhoudingen die patronen met zich meebrengen. Patronen veroorzaken vervolgens weer specifieke gedragingen.

Een voorbeeld. Je had een vader die alles voor je bepaalde en besliste. Er was een patroon van ongelijkheid, waarbij jij je ondergeschikt en afhankelijk leerde opstellen. Daar ging je je ook naar gedragen; je hebt nooit goed geleerd voor jezelf op te komen en zelfstandig te zijn.

Het lastige van patronen is dat ze zich zullen blijven herhalen, ook in nieuwe situaties / systemen. In de opleiding systemisch werken leer je patronen te doorzien en krijg je handvatten aangereikt om ze ten goede te doorbreken. Ben jij 30, 40 of 50? Het is nooit te laat om te veranderen en het leven te gaan leiden dat jij voor jezelf wenst.

NLP heeft veel raakvlakken met systemisch werk. Bij neuro linguïstisch programmeren gaat het erom dat je leert zien dat heel veel van wat jij in je leven doet (of nalaat!) wordt bepaald door hoe je je voelt en wat je allemaal denkt. Als je denkt dat jouw droom werkelijkheid kan worden, dan zul je daarnaar gaan handelen. Als je je gelukkig en tevreden durft te voelen, zul je dat uitstralen en overdragen op anderen. Het gevolg? Die anderen geven jouw weer positieve energie terug.

https://www.1e-verdieping.nl