HN  web solutions
Image default
Energie

Soorten meterkasten en aantal groepen

Het komt weleens voor dat je de meterkast vervangen nu moet. De meterkast is de kast om de groepenkast heen. De groepenkast regelt de elektriciteit. In de meterkast zit meer dan alleen de groepenkast, bijvoorbeeld een watermeter. Het kan dat de meterkast al erg verouderd is, waardoor je als huiseigenaar een aantal risico’s loopt. Of je bent toe aan een uitbreiding van je huidige meterkast, omdat je meer elektrische apparaten gaat gebruiken. Voor beide gevallen is het handig om na te denken wat voor soort meterkast je wilt, en hoeveel groepen je nodig hebt. Maak altijd van te voren een plan!

Verschillende soorten meterkasten

Eén van de meterkasten waaruit je kunt kiezen is de ABB meterkast. Deze is handig doordat het een overzichtelijke indeling heeft. Hij is compact, is veilig en betrouwbaar en geschikt voor alle woningen. Op deze meterkast kan zowel een 1 fase (meestal voor woonhuizen) als een 3 fase (meestal voor bedrijven) groepenkast.
Naast de ABB meterkast is er de Hagar meterkast. Dit is een luxe meterkast van hoge kwaliteit. Een echt voordeel is dat je het makkelijk en snel kunt uitbreiden. Een nadeel is wel dat het een verhoogde buisinvoerstuk heeft, waardoor het meer ruimte in beslag neemt. Ook zijn er minder buis-invoermogelijkheden aan de zijkanten.

Aantal benodigde groepen

In de groepenkast zijn alle elektrische apparaten onderverdeeld in groepen. Hoeveel groepen je nodig hebt is afhankelijk van het aantal elektrische apparaten die je in huis hebt. Voor kleinere woningen zijn drie groepen vaak al voldoende, maar bij grotere woningen kan het aantal groepen wel oplopen tot acht. Denk bij de keuze voor het aantal groepen goed na over de toekomst. Verwacht je in de toekomst meer elektrische apparaten te gebruiken? Installeer die dan nu meteen al, dan scheelt dat later weer kosten. Maar uiteraard kun je je ook laten adviseren door een deskundige, om je te helpen bij het maken van je keuze.