HN  web solutions
Image default
Woning en Tuin

Wat voor kosten komen er kijken bij het verkopen van je woning?

Het moment is daar, je gaat een woning kopen. Het verkopen van een huis levert jou niet alleen geld op, maar het kost ook geld. Vaak denken mensen alleen aan de makelaarskosten, maar er zijn nog meer kosten die erbij komen. In dit artikel lees je welke kosten dat zijn zodat je goed bent voorbereid op de verkoop. 

De makelaarskosten

Op het moment dat je jouw woning verkoopt met hulp van een makelaar, komen er meteen makelaarskosten bij kijken. Als eerste heb je het vastgestelde bedrag dat de makelaar in rekening brengt voor het verkopen van de woning. Dit heet courtage. Elke makelaar heeft een andere courtage. Vaak ligt dit tussen de 1,5% en 2% van de verkoopwaarde van het huis. In bijna alle gevallen zijn deze kosten het zeker waard omdat je het er ook weer uithaalt bij een succesvolle verkoop. Je moet dit dus niet zien als negatieve kosten! Ook bij een huis kopen met een makelaar komen kosten kijken. Wat al deze kosten zijn, kan je vinden op de website of opvragen bij de desbetreffende makelaar.

Het aanvragen van een energielabel

Vanaf 2015 moeten huiseigenaren een energielabel hebben. De reden hiervoor is dat mensen die een woning bezitten dan een stimulans hebben om hun woning energiezuiniger te maken. Met die verplichte energielabel kan je namelijk laten zien hoe energiezuinig de woning is. Wanneer je een woning hebt die erg energiezuinig is, komen hier meer geïnteresseerden op af. 

Achterstallig onderhoud bijwerken

Het bijwerken van achterstallig onderhoud, kleine klusjes bijwerken aan de binnen- en buitenkant van de woning. Het opruimen en schoonmaken van alles in huis en ga zo nog maar eventjes door. Wanneer jij een woning verkoopklaar wilt maken, moet je hier heel wat voor doen. Dit kost veel tijd en ook wat geld. De bedragen zullen waarschijnlijk niet heel hoog zijn, maar het zijn toch weer wat uitgaven.