HN  web solutions
Image default
Telefonie

Alles over bellen via internet

In 1860 was het de Duitse natuurkundeleraar Philipp Reis die het voor het eerst voor elkaar kreeg om te praten via een telefoon. Het was een houten apparaat dat bestond uit een opnemer (zender) en een weergever (ontvanger), deze waren met elkaar verbonden door middel van twee draden. Tegenwoordig hebben onze telefoons veel meer functies dan alleen bellen, maar toch wordt het hoofdonderwerp in deze blog bellen… 

De meeste mensen hebben bij (of samen met) hun telefoon een abonnement. Hiervoor betaalt u een vast bedrag per maand en ontvangt u een bepaald aantal belminuten om mee te bellen. Met deze minuten kunt u contact leggen met familie, vrienden, kennissen of wie dan ook totdat uw belminuten op zijn. Vanaf dat moment “gaat u buiten uw bundel” en kan dat hoge kosten met zich mee brengen. Misschien wist u het nog niet, maar tegenwoordig zijn er ook manieren om gratis te bellen met uw familie, vrienden etc. zonder dat het u uw belminuten kost! Deze manier van bellen gaat via het internet, waardoor het uw minuten niet aantast. 

Hoe werkt het?

Bellen via het internet is al een tijd niet meer nieuw. De manier van bellen via het internet wordt VOIP (Voice Over Internet Protocol) genoemd. VOIP staat voor Voice Over Internet Protocol en is de verzamelnaam voor al het bellen via internet wat op basis van dit protocol wordt uitgevoerd. Het gesprek wordt hierbij omgezet in kleine datapakketjes die vervolgens worden verstuurd naar het apparaat wat bereikt wordt. De datapakketjes (de spraakmemo’s) worden via deze weg niet verstuurd dankzij je belminuten, maar dankzij je MB’s uit je pakket. De datapekketjes die worden verstuurd zijn erg klein en verbruiken dus maar weinig data, wat het bellen via internet bijna gratis maakt ten opzichte van het gebruiken van belminuten. Toch verbruik je wel data en heb je een internetaansluiting nodig, dus daarom is het niet helemaal gratis. Voor het bellen via internet heb je wel de juiste app(s) nodig die gebruik maken van VOIP. 

Bellen met VOIP

Populaire apps die u de mogelijkheid geven om te bellen door middel van VoIP bellen zijn bijvoorbeeld Skype, FaceTime of WhatsApp. Het enige wat je nodig hebt om zulke gesprekken te kunnen voeren is een smartphone, één van deze apps en een stabiele internetverbinding. Deze internetverbinding kan gevormd worden door middel van mobiele MB’s, maar ook door een wifi verbinding. Nadat u een van deze apps heeft gedownload kan het zo zijn dat de app vraagt om een account aan te maken. Om uw familie, vrienden en kennissen etc. te kunnen bereiken moet u deze contactenpersonen toevoegen aan uw contactlijst. Sommige apps vragen de eerste keer dat u inlogt of u uw bestaande contacten van uw telefoon in de app wilt toevoegen, dit is een gemakkelijke manier om al uw contacten naar de app de kopiëren. Op het moment dat uw contactenlijst is opgesteld en u de persoon die u probeert te bereiken heeft toegevoegd kunt u via de app deze persoon proberen te bellen. 

Nadelen

Het bellen via internet is niet perfect… Zoals ze zeggen: “ieder voordeel heeft zijn nadeel”. Bij het bellen via internet is een veelgehoorde klacht dat de belverbinding via het internet soms slechter is dan bij het “normale bellen”. Daarnaast is het altijd vereist dat de persoon die u probeert te bereiken dezelfde app heeft gedownload op zijn of haar telefoon. Dit maakt het dus onmogelijk om een vast mobiel nummer te bereiken wanneer u wilt. Nucall voor VOIP en internet maakt het mogelijk om te bellen via internet. 

 

https://nucall.nl/