HN  web solutions
Image default
Gezondheid

Waarom zijn tieners altijd moe?

Problemen met opstaan op schooldagen, wegdommelen in de klas, marathonuitslapen in het weekend … Het kan lijken alsof je tiener zijn hele leven slaapt.

In feite is het tegenovergestelde waarschijnlijk waar. Slaapexperts zeggen dat tieners tegenwoordig minder slapen dan ze ooit hebben gedaan.

Dit is een zorg, omdat er een verband bestaat tussen slaapgebrek en ongelukken, obesitas en hart- en vaatziekten op latere leeftijd.

Slaapgebrek heeft ook invloed op de opvoeding van tieners, omdat het hen te moe kan laten om zich in de klas te concentreren en goed te presteren tijdens examens.

Slaappatronen van tieners

Ons slaappatroon wordt gedicteerd door licht en hormonen. Als het licht ’s avonds dimt, produceren we een chemische stof genaamd melatonine, die ons vertelt dat het tijd is om te slapen.

Het probleem is dat het moderne leven dit patroon heeft verstoord. Heldere kamerverlichting, tv’s, gameconsoles, mobiele telefoons, tablets en pc’s kunnen allemaal voldoende licht afgeven om te voorkomen dat onze lichamen melatonine produceren.

Bovendien suggereert onderzoek dat de lichaamsklokken van tieners later worden ingesteld dan bij volwassenen en jongere kinderen.

Met andere woorden, ze zijn geprogrammeerd om later op te blijven en ook later op te staan dan de rest van ons.

Dit zou geen probleem zijn als je tiener niet vroeg op moest staan voor school.

Deze wake-up tijden in de vroege ochtend zorgen ervoor dat ze niet de 8 tot 9 uur slaap krijgen die ze nodig hebben. Het resultaat is een vermoeide, chagrijnige tiener.

Tips voor een betere tienerslaap

In het weekend in slaap vallen is niet ideaal. Late nachten en lang uitslapen zullen de lichaamsklok van je tiener nog meer verstoren.

Hoe moe ze ook zijn, tieners moeten in het weekend uitslapen vermijden. Ze moeten overdag ook overdag buiten komen.

Beide dingen zullen helpen om hun lichaamsklok regelmatig te houden, en het gemakkelijker maken om te gaan slapen en op een redelijke tijd op te staan.

Hulp voor slaapproblemen

Je huisarts kan je tiener advies geven over slaapproblemen en, indien nodig, een slaapkliniek aanbevelen.

https://www.betternights.nl