HN  web solutions
Image default
Hobby en vrije tijd

Zelf een wetsteen maken

Zelf een wetsteen maken

Ik heb in het verleden al eens een paar berichten geprobeerd te plaatsen over zelf een wetsteen maken, maar uiteindelijk stelde ik het weer uit tot op een ander moment. Henk Bos, een man in Nederland, heeft de wereld een geweldige service bewezen door zijn ‘liefde voor zijn werk‘ met wetstenen te publiceren. Ik had contact met hem opgenomen om hem te bedanken voor het beschikbaar maken van zijn werk en om hem te laten weten dat hij me geïnspireerd had om te gaan experimenteren met verschillende wetstenen. Ik vond het jammer om te horen dat deze gewelde man eind 2014 overleden is.

Ik heb vorige week een dunne strook dennehout in lijnzaadolie laten weken, met de bedoeling dat ik het eruit zou halen en het werk zou afmaken als ik even tijd had. In de tussentijd – wat enigszins toevallig was – heeft een vriend van het gezin Bos twee verscherpingsmiddelen aan mij doorgegeven. Zelf was hij een zeismaaier, maar hij maait niet meer en heeft ze daarom door aan mij gegeven. Ze lijken te zijn gemaakt volgens een zeer vergelijkbaar principe: er is een schurend middel aan een stuk hout gebonden met behulp van een soort lijm. Het lijkt bijna op cement.

Ik moest wat zand op de houtkachel drogen, aangezien het de laatste tijd enkele centimeters geregend had. Toen het zand eenmaal droog was, sprenkelde ik het zand gewoon op de peddel terwijl ik het ronddraaide, totdat het zand niet meer bleef kleven. Daarna liet ik het een minuut staan, sprenkelde er nog wat zand op, enzovoort.

Vervolgens legde ik het boven de open haard om het uit te laten drogen.

Ik heb mijn nieuwe verscherpingmiddel vandaag gepakt en het uitgeprobeerd. Ik was nogal twijfelachtig over of het zou werken – denkende dat het zand gewoon in brokken uitelkaar zou vallen – maar het doet het eigenlijk verrassend goed. De olie en het zand zijn gestold en hebben een behoorlijk stevig mengsel gemaakt. Het zou op geen enkele manier een leven lang meegaan, en het is zeker geen vervanger voor mijn wetstenen, maar het is een zeer handig stukje kennis om in het arsenaal te hebben voor wanneer alles weer prehistories wordt en we gewoon moeten doen met wat we hebben. Bekijk een korte video hier:

http://www.wikihow.nl