HN  web solutions
Image default
Bedrijven

Harpsluiting, belangrijke helper voor de bosbouw

Een harpsluiting is een veelzijdig verbindingsdeel. Of het nu gaat om een ronde strop of een ketting, harpsluitingen zorgen voor een veilige verbinding. Aangrenzende onderdelen van de trekapparatuur kunnen eenvoudig met hen worden uitgewisseld, omdat een beugel een ongecompliceerde bevestiging en ontkoppeling van de kettingdelen mogelijk maakt, bijvoorbeeld bij het verplaatsen van hout of het terughalen van een voertuig met een lier.

Harpsluiting, een bron van fouten mits niet goed toegepast

Toch is een harpsluiting, net als alle andere verbindings- en slingerapparatuur, een potentiële bron van fouten. Het spreekt voor zich dat het laadvermogen van de te verplaatsen lading en de rest van de apparatuur goed moet worden verdeeld. Dit is de enige manier om veilig zware lasten te trekken of te tillen. Voor alle sluitingen die worden gebruikt, was het vroeger zo dat de minimale breekbelasting twee keer zo groot moest zijn als het hijsvermogen van de lier.

Installatie en gebruik van sluitingen

Het spreekt voor zich dat de pin volledig en stevig in het beugeloog moet worden geschroefd. De pen en de sluiting moeten in elkaar passen, alleen dan kan het laadvermogen zonder gevaar worden overgebracht. Het is ook zeer belangrijk dat de krachten niet “over” de opening van de sluiting gaan, maar alleen in de beoogde trekrichting. Als een permanente installatie bedoeld is, worden versies met uitstekende bout, moer en splitpen aanbevolen. Let op: gebruik de splitpennen maar één keer!

Ongeacht het ontwerp moeten de schroefdraad van het gat en de bout zo schoon mogelijk worden gehouden, wat in de praktijk natuurlijk niet altijd mogelijk is. De bediening zal echter veel eenvoudiger zijn als de draden niet vol met vuil zitten.

Over veiligheid

De harpsluitingen in het assortiment van Hijswinkel.nl hebben een veiligheidsfactor van 5 of 6, wat betekent dat ze zijn goedgekeurd voor het heffen. En voldoen aan de NEN 13889 norm. Het is echter noodzakelijk dat alle sluitingen voor gebruik altijd goed worden gecontroleerd. Ze mogen niet gebogen of overmatig gebruikt zijn. In het algemeen moeten alle draagriemen worden vervangen als er twijfel bestaat over hun geschiktheid voor gebruik.

Het is ook belangrijk dat de ingegoten of ingehamerde markeringen leesbaar zijn. De markeringen geven bijvoorbeeld informatie over het nominale draagvermogen (WLL voor Working Load Limit) en de fabrikant. Al deze informatie kan goed gedocumenteerd worden in een inspectieboek. Dergelijke documentatie is verplicht voor commerciële gebruikers. De sluitingen in het assortiment van Hijswinkel.nl zijn van rvs, staal (al of niet gegalvaniseerd).  De term “vrije breedte” verwijst overigens naar de afstand tussen de twee uiteinden van een beugel. Hoe groter de vrije breedte, hoe gemakkelijker het is om ronde stroppen, kettingen etc. in te brengen. Dit criterium is, naast de breekbelasting, zeer belangrijk wanneer u harpsluitingen wilt kopen.