HN  web solutions
Image default
Mode en Kleding

Waarom een regenjas dragen?

Een goed ontworpen regenjas moet niet alleen goed passen, maar ook het materiaal en de eigenschappen ervan hebben, waar ik zo op in zal gaan. Het jasje mag niet te strak en niet te los zitten. Want als het jack te strak zit, kan er geen beschermende luchtlaag opgebouwd worden. Als het te los zit, ontsnapt de lichaamswarmte te snel: in beide gevallen zul je bevriezen. Een regenjack mag nooit te strak zitten, zodat idealiter twee lagen aangetrokken kunnen worden. Passen met een T-shirt geeft niet het beste resultaat. De lengtes van een regenjack kunnen variëren. We geven altijd de voorkeur aan een jack dat heupknuffelend of langer is.

Een regenjack dient ook als regenbescherming. De buitenstof is waterafstotend of waterdicht. De regenjassen van Rains zijn in de meeste uitvoeringen waterdicht, zodat ze altijd hun functie kunnen vervullen. Ik zou zelfs zeggen dat waterdichtheid als een centraal kenmerk gezien kan worden. Om de waterdichtheid te bepalen wordt een “hydrostatische waterdruktest” uitgevoerd. Het resultaat is een waterkolom in millimeters. Hoe hoger de waterkolom, hoe meer waterdicht het materiaal.

Regenjacks die waterafstotend zijn blijven droog aan de buitenkant. De stof zuigt geen water op. Regen of andere vloeistoffen rollen van het oppervlak af. Dit effect blijft behouden bij langer verblijf in de regen, maar water kan tussen de afzonderlijke vezels doordringen als er een voortdurende druk is. Zelfs dan dringt het water niet in de vezel (de stof blijft droog), maar het vocht kan langs de vezels en in de binnenkant dringen. Bovendien zijn waterdichte stoffen vaak geïmpregneerd, waardoor de regen eraf rolt, maar de impregnering is niet eeuwig houdbaar. Na een bepaald aantal wasbeurten kan de bescherming er niet meer zijn. In dit geval herhaal je gewoon het spuiten en blijft de jas droog. Dit betekent dat een regenjack altijd wasbaar moet zijn.