HN  web solutions
Image default
Electronica en Computers

Wat is een digibord en zo gebruik je deze in de klas?

Het werken met een digibord heeft verschillende voordelen. Zo helpt het bij het faciliteren van je teamactiviteiten bij online werken en lesgeven. Daarnaast zorgt een digibord voor het verbeteren van samenwerkingsprocessen, kun je de klas onderverdelen in groepen, je stimuleert de creativiteit onder de leerlingen en het daagt uit om tot innovatieve ideeën te komen. Klinkt niet slecht toch. 

Maar maak je wel gebruik van alle mogelijkheden? In dit artikel gaan we eerst dieper in op wat een digibord is en hoe je deze in de klas kunt gebruiken.

Wat is een digibord

Een digibord is de afkorting van een digitaal bord. In de meeste klaslokalen ook wel bekend als de digitale versie van het school- of whiteboard. Het is een groot touchscreen of projectiescherm dat in verbinding staat met een computer of laptop. Omdat het gaat om een touchscreen kun je hier net als op een krijtbord schrijven met een speciale pen of zelfs met je vingers. 

Een digibord biedt veel uiteenlopende mogelijkheden die niet van toepassing zijn op een regulier krijtbord. Zo kun je gebruik maken van verschillende apps. Met die apps kunnen leerlingen makkelijk samenwerken of kun je een quiz houden aan het einde van een les. Omdat het digibord gekoppeld is aan een laptop of computer kun je video’s en geluid afspelen en gemakkelijk alle notities van het bord opslaan op je eigen pc. Je projecteert namelijk alles wat op jouw computerscherm te zien is. DIt maakt het mogelijk om de actualiteit en de belevingswereld van leerlingen in je lessen te verwerken. Daarnaast leren leerlingen makkelijker en sneller door het visualiseren van de lesstof. 

Het uiteindelijke doel van een digibord is om gedachten en concepten te visualiseren, ideeën op te schrijven, uit te leggen en te onderwijzen, te plannen en te creëren in de groep. Dit is slechts een klein deel van de mogelijkheden die een digibord te bieden heeft.

Op deze manier gebruik je een digibord in de klas

Een digibord is voor de leerkracht een mogelijkheid om zijn of haar lessen te verrijken. Op een krijtbord was het alleen mogelijk om te schrijven, tekenen of zaken eraan op te hangen. Deze digitaliseringsslag maakt het mogelijk om met multimedia of gezamenlijke oefeningen te werken. Meteen een goede manier om samenwerkingsvaardigheden onder de leerlingen te stimuleren. De meeste borden zijn voorzien van speciale software. Hiermee kun je gebruik maken van apps en is er genoeg keuze aan educatieve tools en spelletjes. Een ding is zeker lessen van nu hoeven zeker niet saai meer te zijn.

 

https://ctouch.eu/nl/digiborden