HN  web solutions
Image default
Mode en Kleding

Duurzaam shoppen doen doe je zo

Duurzaam shoppen doen doe je zo

Shoppen en duurzaam. Je zou zeggen dat dit woorden zijn die niet goed met elkaar matchen. Maar ondanks al het mariekondoën kunnen wij mensen toch niet volledig zonder spullen door het leven, dus winkelen of boodschappen doen is nu eenmaal onvermijdelijk. Toch zijn er manieren waardoor je dit op verantwoorde en duurzame wijze kunt doen. Wil jij je ecologische voetafdruk graag een beetje verminderen? Lees dan snel verder.

Duurzaam in de supermarkt

Aankopen waar je gewoonweg niet onderuit kunt zijn de dagelijkse boodschappen. Maar de supermarkt is wel een plek waar veel te winnen valt als het om duurzaamheid gaat. Dat begint bijvoorbeeld al met het zelf meenemen van een boodschappentas en die vervuilende plastic tassen lekker links te laten liggen. Maar ook wat je vervolgens in je boodschappentas stopt kan van invloed zijn op je voetafdruk. Kies bij voorkeur voor plantaardige producten in plaats van vlees en zuivel, voorkom verspilling en neus eens in de 35% korting bak, laat producten met onnodige verpakkingen liggen en koop zoveel mogelijk lokaal en seizoensgebonden. Als je deze regels zo veel mogelijk aanhoudt kun je al een heel verschil maken, al is het maar op kleine schaal.

Kies je kleding bewust

Ook kunnen we niet in onze blote kont over straat. Kleding hebben we dus gewoon nodig, en het is natuurlijk ook gewoon heel leuk om jezelf zo nu en dan iets leuks cadeau te doen. Helemaal geen probleem, als je dan maar bewuste keuzes maakt. Kies bijvoorbeeld tijdens het shoppen liever niet voor de fastfashion van grote ketens, die wel goedkoper zijn maar door gebrekkige kwaliteit ook vaak maar kort meegaan en veel grondstoffen kosten om te produceren, maar kies voor duurzame stoffen zoals biologisch katoen. Wil je toch graag een item van een grote keten? Speur dan eerst eens op handige apps als Vinted om te kijken of je het tweedehands kunt vinden. En ga je een dagje shoppen? Stop dan een extra tasje in je canvas tas zodat je ook hier geen tasje hoeft te kopen als je toch onverhoopt meer koopt dan je van plan was. 

Geef tweedehands een kans

Vroeger voelde je je misschien een beetje een arme sloeber als je je pasjeshouder dames tevoorschijn haalde om een tweedehands bank of kledingstuk af te rekenen, maar tegenwoordig ben je juist hipper dan ooit als je voor gebruikt kiest. Het wordt dan ook steeds makkelijker om te vinden wat jij zoekt, want het aanbod is steeds groter en er zijn meer platforms om op te zoeken. Wel zijn er natuurlijk ook meer kapers op de kust en is het soms beste even speuren. Maar juist dat langer zoeken naar iets wat je echt graag wilt, wat echt precies is wat je zoekt, in tegenstelling tot de snelle bevrediging van direct iets kopen wat daarna alweer snel achter in de kast ligt, geeft op de lange termijn juist veel meer plezier. En ben jij ergens op uit gekeken, geef het dan weer door zodat een ander er ook nog plezier aan kan beleven.