HN  web solutions
Image default
Bedrijven

Ingenieurs: Aan het werk om ons leven te verbeteren

Er zijn ingenieurs in alle soorten en maten. Er zijn ingenieurs die ons helpen om veiliger te worden, ingenieurs om natuurlijke oorzaken van rampspoed aan te pakken, ingenieurs voor watermanagement of ingenieurs die onze voeding verbeteren. Elk heeft hun eigen functies én belangrijke taken in de maatschappij én ons leven.

Soorten ingenieurs

Er zijn veel verschillende ingenieurs in de wereld. Zo hebben ze allemaal hun eigen belangrijke taak. Hieronder staan er een aantal benoemd:

  • ingenieurs voor watermanagement
  • ingenieurs om ons leven veiliger te maken
  • ingenieurs die de natuur redden van rampen en gevaren
  • ingenieurs die zorgen dat we gezond kunnen eten én blijven.
  • ingenieurs die onze leefomgeving en infrastructuur verbeteren
  • Ingenieurs in de wetenschap
  • Ingenieurs in de bouw

En zo zijn er nog wel veel op te noemen. Ingenieur worden is een groot begrip en dat vinden veel mensen lastig. Om ingenieur te worden moet je ook aardig wat jaren in de studie leren. In het begin word je ingenieur-assistent genoemd, maar na verloop van tijd kun je meer onderzoek doen en zelfs eigen onderzoeksgroepjes leiden. Dit is alleen mogelijk door veel ervaring op te doen.

Wat doet een Technisch ingenieur?

Een ingenieur in de techniek is betrokken bij het ontwerpen en uitvoeren van projecten voor productontwikkeling, maar ook samenstellen van machines. Het ingenieursbureau levert een ingenieur aan bedrijven, organisaties en overheid.

Daarnaast houdt een technisch ingenieur zich bezig met projecten in de bouw, zoals het tekenen van een technisch ontwerp. Ook horen hier de technische berekeningen bij.

In een ingenieursbureau werken vaak veel ingenieurs met verschillende specialisaties. Zo zijn er ingenieurs voor civieltechnische projecten, maar ook ingenieurs die bezig zijn met infrastructuur en watermanagement. Bij het ingenieursbureau werken in ieder geval ingenieurs aan grotere en kleinere projecten.

In het ingenieursbureau doet een ingenieur onderzoek naar de technische voorwaarden om zo tot een goed plan te komen. Daarnaast heeft hij te maken met ingenieurs van andere studierichtingen en legt zij advies uit aan opdrachtgevers over de technische kant van projectontwikkeling.